Cum a fost la prima ediție a D-Talks

pozaInstitutul Verde a organizat luni, 27 aprilie, prima ediție a seriei de conferințe D-Talks (Development Talks). D-Talks reprezintă un concept de eveniment care își propune să aducă în prim-planul opiniei publice teme de interes major pentru dezvoltarea durabila a societății românești.

Invitații ediției care a avut loc în librăria British Council au fost: Cristian Neagoe – Project Manager Street Delivery, Constantin Damov – Co-fondator Green Group și Serban Pitic – Președinte al Asociației Române pentru Gândire și Oratorie.

Primul dintre ei ne-a vorbit despre fenomenul creat în jurul festivalului Street Delivery. În fața unei audiențe de aproximativ cincizeci de persoane el o redat momentele cheie în apariția și evoluția acestui proiect, a făcut publică tema din acest an – amprenta de carbon – și, nu în ultimul rând, cum un astfel de demers suscită participanții la un grad mai ridicat de implicare civică.

Constantin Damov a dezvăluit cât de defectuoasă este relația dintre români și deșeurile pe care le produc și principalele motive pentru care țara noastră se află pe ultimul loc în clasamentul reciclării la nivel european. Green Group – grupul de companii de reciclare a deșeurilor pe care le conduce – este obligat să importe în fabricile sale gunoiul din alte țări pentru că în România omul de rând, salubrizatorii sau autoritățile locale nu sunt capabile să colecteze selectiv.

Schimbările de mentalitate vizate prin proiectul D-Talks sunt unele de substanță și care pot fi concretizate pe termen mediu și lung. De aceea, suntem conștienți că forma în care ne vehiculăm mesajele este definitorie pentru succesul proiectului. În acest scop l-am invitat la prima ediție și pe Șerban Pitic. În calitate sa te debater și antrenor al echipei naționale de debate, el a vorbit celor prezenți despre necesitatea schimbării discursului public (bazat actualmente mai mult pe vehemență, infelxibilitate sau autoritate și mai puțin pe argumentare). În plus, tot el a adus în discuție lipsa unui sistem educational în care noile generații să fie instruite în sensul unui act comunicațional mai eficient.

După cei trei invitați, în fața audienței a venit și Gelu Sabău – președinte al Asociației pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică – care a lansat invitația creării unei coaliții de ONG-uri care să își asume un proiect prin care se va introduce o nouă disciplină în curriculum liceal. În cadrul acestei materii se va studia educația civică, studiul Constituției, educația mass media și educația pentru mediu.

La final a existat o sesiune Q&A în care cei din public au putut interacționa direct cu invitații și în care s-a putut intra mai în amănuntul problematicilor prezentate anterior. Diversitatea punctelor de vedere și a abordărilor a creat premisele unei adevărate dezbateri.

Între invitați, publicul a putut să se bucure de câteva momente muzicale oferite de Andrei Mardar și Ilie Dumitrescu.

Mai multe fotografii din cadrul evenimentului puteți vedea aici.

Următoarea ediție a D-Talks va avea loc pe 20 mai la Spațiul Public European (Reprezentanța Comisiei Europene în România).

Te-ar putea interesa și