Institutul Verde la workshopul COP16 & Green New Deal în Bruxelles

În perioada 3 – 7 decembrie 2010 a avut loc la Bruxelles un workshop organizat de Federation of Young European Greens (FYEG) pe tema Green New Deal. Concomitent s-a desfăşurat summitul pe probleme climatice COP16 din Cancun, Mexic. Obiectivele prestabilite au fost de a crea o atmosferă de dialog şi de a permite participanților să-și exprime punctul de vedere cu privire la chestiuni precum comerțul cu certificate de poluare și modalități de compensare a emisiilor de carbon.  Institutul Verde i-a delegat pe Ștefan Anghel şi pe Sergiu Dîrnu pentru se alătura altor tineri europeni cu viziuni similare în domeniul ecologiei și al protecției mediului.

Un prim subiect de discuție l-a reprezentat comerțul cu certificate de carbon, metodă considerată ineficientă de către participanți întrucât nu reprezintă o soluție viabilă pentru problema noxelor emise de țările industrializate. Discuțiile au mers într-o direcție care a permis celor prezenți să înțeleagă mai bine complexitatea problemelor pe care Uniunea  Europeană le întâmpină în încercarea de a reduce emisia de substanţe poluante. Un alt subiect important l-a reprezentat capitalismul verde – cum poate fi reformată infrastructura economică actuală pentru a putea fi transformată într-o infrastructură sustenabilă.

În ultimele zile ale workshopului, participanții s-au alăturat activiștilor din organizația Young Friends of the Earth Europe în demersul lor de a protesta în fața Comisiei Europene și a ambasadelor Japoniei și Franței pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul folosirii energiei nucleare. Ca alternative la aceasta au fost propuse numeroasele modalități de obținere a energiei curate, regenerabile precum energia solară, eoliană, geotermică, biomasă.

În ansamblu, această întâlnire s-a dovedit o bună oportunitate de relaționare cu reprezentanți ai ONG-urilor de peste hotare care împărtășesc viziunea și obiectivele Institutului Verde.

Te-ar putea interesa și