Institutul Verde susţine includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

În data de 20 ianuarie 2011 Institutul Verde s-a alăturat celor prezenţi în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, pentru a solicita ministrului includerea sitului Roşia Montană pe Lista indicativă a României pentru patrimoniul UNESCO. Includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO ar presupune aşadar salvarea acestei regiuni.

Amintim că Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie controlată de o firmă canadiană intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană.

Însă exploatarea celei mai vechi localităţi miniere din România ar duce la formarea unui lac de decantare, lung de 10 de km şi întins pe o suprafaţă de 300 de hectare. Acesta ar putea constitui un pericol major pentru mediu (distrugerea ecosistemului, peisaje selenare) şi un dezastru iremediabil în eventualitatea producerii unui accident. În plus, acidul cianhidric folosit pentru obţinerea aurului este catalogat drept gaz toxic în luptă, în Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice şi distrugerea acestora, deschisă spre semnare la Paris în 1993.

De asemenea, menţionăm că Parlamentul European a adoptat în mai 2010, la Bruxelles, Rezoluţia cu privire la interzicerea cianurilor în minerit.

Manifestaţia a durat în jur de două ore, timp în care participanţii şi-au afişat pancarte şi bannere cu mesaje de încurajare adresate ministrului, pentru a lua decizia corectă, precum şi cu mesaje de interzicere a cianurilor în zonă.

Din păcate, după mai bine de o oră şi jumătate în care am stat în frig, am fost anunţaţi de către Secretarul de Stat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional că domnul ministru Kelemen Hunor este plecat într-o delegaţie în afara Bucureştiului.

La finalul manifestaţiei, în absenţa ministrului, participanţii au oferit Secretarului de Stat, Vasile Timiş, un colaj de imagini-portret ale românilor din ţară şi diaspora, declaraţii vii ale sprijinului public pe care l-a câştigat iniţiativa de includere a sitului minier în UNESCO.

Institutul Verde sprijină în continuare protejarea Roşiei Montane şi ţine să amintească tuturor românilor, dar şi clasei politice, faptul că exploatarea acestei regiuni nu reprezintă o soluţie pentru ieşirea din criza economică.

În schimb, investiţiile în tehnologii nepoluante şi surse regenerabile de energie (solară, eoliană, a apei, geotermică) sunt alternative pentru o economie durabilă, pe care conducerea ar trebui să se le ia în serios.

Te-ar putea interesa și