29 de ani de la unul din cele mai tragice evenimente pentru ecologişti: Scufundarea vasului Rainbow Warrior

rainbow warriorAstăzi se împlinesc 29 de ani de la scufundarea vasului Rainbow Warrior al activiştilor de mediu de la Greenpeace. Vaporul a fost scufundat de o echipă care făcea parte din serviciile de informații franceze, Direcția Generală de Securitate Externă.

În timpul operațiunii Satanique, doi agenți au scufundat nava amiral a flotei Greenpeace, Rainbow Warrior în portul din Auckland, Noua Zeelandă. Guvernul francez a vrut să împiedice nava să interfereze cu un test nuclear planificat în Moruroa (o insulă din Pacificul de Sud).

Fernando Pereira, un fotograf, s-a înecat în timp ce nava se scufunda. Agenții francezi responsabili pentru tragedie au fost arestați de Poliția neo-zeelandeză pentru fraudă (falsificarea paşapoartelor). Ei au fost acuzați apoi de incendiere, conspiratie pentru a comite incendiere, deteriorarea intenționată și, nu în ultimul rând, crimă. Cei doi au pledat vinovat pentru omor prin imprudență și au fost condamnați la zece ani de închisoare, din care au servit puţin peste doi ani. Scandalul rezultat a dus la demisia ministrului francez al Apărării, Charles Hernu.

Agenții francezi s-au prezentat ca fiind susţinători ai demersurilor Greenpeace şi s-au arătat interesați să viziteze nava în timp ce acesta a fost deschisă pentru public. Agentul DGSE Christine Cabon, sub numele de Frederique Bonlieu s-a oferit voluntar pentru a lucra în biroul Greenpeace din Auckland. Cabon a monitorizat în secret sistemul de comunicaţii al vasului, a colectat hărți și a cercetat echipamentele subacvatice cu scopul de a furniza informații despre cum ar putea fi scufundat Rainbow Warrior.

După ce informațiile necesare au fost colectate doi scafandri DGSE au atașat două mine și au detonat prima bombă după zece minute. Prima explozie s-a auzit la 23:38, creând o gaură de dimensiunile unui autoturism. Francezii au planificat ca cea de-a doua mină să fie detonată după o perioadă de timp egală cu procedura de evacuare în asemenea cazuri. Cu toate acestea, echipajul nu a reacționat conform aşteptărilor după prima explozie. O parte din echipajul a revenit la nava pentru a investiga și de a filma prejudiciul. Un fotograf portughez-olandez, Fernando Pereira, a revenit sub punte pentru a-şi recupera echipamentul. La 23:45, a fost detonată cea de-a doua mină. Pereira s-a înecat în timp ce apa invada rapid cala vasului. O parte din cei zece membri rămaşi ai echipajului au evacuaţi de căpitanul Peter Willcox iar altă parte au fost aruncaţi în apă de suflul exploziei. Rainbow Warrior s-a scufundat patru minute mai târziu.

Te-ar putea interesa și

29 de ani de la unul din cele mai tragice evenimente pentru ecologişti: Scufundarea vasului Rainbow Warrior

Citește și