Am fost la o dezbatere despre discriminarea romilor și nu ne-a plăcut

pozaJoi, 19 martie, a avut loc evenimentul „Roma in the U.K Media”. Acțiunea a fost organizată de Agenţia „Împreună” în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii la Bucureşti şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiințele Comunicării.

 Dezbaterea cu tema „Representation of minorities in the British media: infotainment and the moral responsability of journalists” a pus în fața studenților jurnalişti şi profesori din universităţi din Marea Britanie şi din România. Invitații Belinda Volans (Secţia de Politică a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti), Dr. Joanna Richardon (Universitatea “De Montfort University” din Leicester) şi lectorul dr. Valentin Vîlcu (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Bucureşi), dar şi moderatorul dezbaterii – George Lăcătuş (jurnalist şi Preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor Romi din România) au abordat subiecte care atrag atenţia asupra situaţiei romilor din Europa.

În ciuda faptului că subiectul pune pe tapet una din cele mai mari probleme ale societății contemporan-europene, discriminarea minorității rome, organizatorii l-au transformat într-un adevărat fiasco.

Așa-zisa dezbatere s-a desfășurat ca un monolog al celor aflați la pupitrul amfiteatrului R3 al facultății de Chimie. Din păcate,  moderatorul a insistat să  utilizeze pe durata prezentării sale o limbă engleză nedescifrabilă. În mod absolut șocant, același moderator, George Lăcătuș, a propus ca soluție în fața celor aproape 30 de oameni înființarea unui organism de tip CNA, pentru a controla materialele jurnalistice  cu caracter xenofob apărute în mediul online. Ne miră poziția președintelui Asociației Jurnaliștilor romi din România, care își dorește înființarea unui filtru  care va limita în mod vădit libertatea de exprimare a tuturor oamenilor.

În opinia noastră, această măsură vizează doar efectul și nu cauza problemelor cu care se confruntă minoritatea romă. Rezolvările nu pot surveni decât prin implementarea punctuală a unor programe educaționale care aduc în fața opiniei publice situațiile extreme pe care le întâmpină romii de pretutindeni. Toleranța  și acceptarea sunt niște atitudini care se cultivă, iar acest lucru nu se poate soluționa decât prin intermediul sistemului de învățământ și al mass media responsabile.

Institutul Verde militează în mod activ din 2010 pentru dreptatea socială și egalitatea de șanse. Ne-a părut rău să observăm că un eveniment cu un asemenea potențial a fost tratat cu superficialitate, atât de cadrele didactice cât și de studenții Universității din București. Dezbaterea „Representation of minorities in the British media: infotainment and the moral responsability of journalists”  putea constitui un execițiu democratic util  pe care l-ar fi putut face Universitatea prin Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. O data în plus, o mare instituție din România a preferat doar să bifeze o acțiune pe această temă, fără a acorda atenția  cuvenită subiectului.

autori: Ciprian Ciocan
Alexandra Nicoleta Căciularu
Emma Bârsan

Te-ar putea interesa și

Am fost la o dezbatere despre discriminarea romilor și nu ne-a plăcut

Citește și