Când ați aruncat ultima dată guma de mestecat pe jos?

Stagiarii organizației noastre au realizat în ultimele zile un sondaj cu privire la comportamentul tinerilor în raport cu un deșeu anume: guma de mestecat. Astfel, am dorit să aflăm care este soluția aleasă de elevii de liceu, studenți și tinerii absolvenți după utilizarea gumei de mestecat. Repondenții au fost integrați în eșantionul 18 – 30 de ani. Sondajul a fost realizat în mediul urban iar numărul total al celor care au răspuns întrebărilor noastre a fost de peste 100 persoane.

sondaj guma
Suntem conștienți că nu au fost respectate mai multe rigori sociologice, însă prin acest demers am vrut să subliniem o realitate cu care ne confruntăm. Țara noastră are nevoie de un moment zero în raport cu deșeurile pe care le produce.  În acest context este imperativă schimbarea noțiunii de ”gunoi” în mentalul colectiv al românilor. Gunoiul reprezintă, conform DEX-ului un material inutil/lipsit de valoare. Acesta este definiția pe care generația noastră, a tinerilor, trebuie să o schimbe. Nu există material care să nu poate fi revalorificat, gunoiul reprezintă o resursă neexploatată.

Chiar și guma de mestecat poate fi reutilizată.  Din ea se pot crea jucării și, ironic, chiar coșuri de gunoi pentru guma de mestecat.

Orice gest prin care producem gunoi nu este finalul unui circuit al materialului în natură ci chiar începutul său. Despre acest lucru vom discuta cu invitații noștri în cadrul celei de-a treia ediții a conferințelor D-Talks. Evenimentul va avea loc duminică, 14 iunie, la Librăria Cărturești – Verona în cadrul festivalului Street Delivery.

Te-ar putea interesa și