În perioada 29-31 octombrie a.c., reprezentanţi Institutului Verde au participat la Conferinţa Black Sea Countries: Partners for Ecology and Democracy, organizată de Green European Foundation, în parteneriat cu Stichting Wetenschappelijk Bureau GroenLinks şi reţeaua Green Est-West Dialogue. Conferinţa a avut loc la Sofia, în Bulgaria, iar la discuţii au participat activişti verzi din ţările cu ieşire la Marea Neagră (fie ei membri de partide politice verzi, fie de ONG-uri). Conferinţa reprezintă a noua întâlnire din seria de evenimente iniţiate în 1997 de către Green East-West Dialogue şi cunoscute sub denumirea de The Black Sea Dialogue.
The Black Sea Dialogue reprezintă o platformă de cooperare şi de networking între statele din jurul Mării Negre, care urmăreşte, pe de o parte, promovarea principiului dezvoltării durabile, iar pe de altă parte, rezolvarea problemelor socio-economice şi a celor de mediu din zonă.
În acest context, la conferinţa de la Sofia au fost discutate situaţiile politică, ecologică şi socio-economică din ţările cu deschidere la Marea Neagră, în cadrul următoarelor sesiuni:
1. Energie şi Mediu în regiunea Mării Negre
2. Statele din jurul Mării Negre: Parteneri pentru Democraţie şi Ecologie?
3. Se poate repeta dezastrul din Golful Mexic în Marea Neagră?
4. Minorităţi în statele naţionale din jurul Mării Negre
Concluziile au fost cuprinse în declaraţia comună şi presupun:
1. lupta împotriva demarării unor foraje noi în Marea Neagră şi necesitatea unui moratoriu
2. revitalizarea luptei pentru democraţie în regiunea Mării Negre
3. necesitatea ca Uniunea Europeană să reprezinte o singură voce
4. necesitatea deschiderii unui dialog critic cu Federaţia Rusă
5. necesitatea rezolvării “conflictelor îngheţate”
6. enumerarea unor probleme punctuale legate de protecţia mediului (organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, Rusia; construcţii ilegale în Parcul Naţional Pirin, Bulgaria)
În fotografie, Miroslav Tascu (preşedinte al Institutului Verde) şi Anne de Boer (coordonator al Green East-West Dialogue)
Participanţii români îşi asumă o poziţie orientată în favoarea acestor concluzii, iar în acest sens au în vedere pentru anul următor atât organizarea unor manifestaţii împotriva centralelor nucleare în 26 aprilie, împreună cu colegii lor din Grecia, Bulgaria şi Turcia, cât şi afirmarea unei opoziţii vehemente relativ la mineritul cu cianură din Roşia Montană.