O nouă invenție deja testată în unele zone deșertice este capabilă să extragă apă potabilă din aer, utilizând o turbină eoliană. Compania numită Eole Water a pus în funcțiune această descoperire în zonele deșertului din Emiratele Arabe Unite.
Testele efectuate pe acest prototip au arătat că dispozitivul poate produce zilnic până la 1000 de litri de apă potabilă . Probele au început în luna octombrie în Mussafah, în vecinătatea capitalei Abu Dhabi, iar rezultatele au inspirat oameni din întreaga lume.
De asemenea, turbina eoliană Eole Water este în totalitate autonomă, folosind atât energia solară, cât si pe cea eoliană.
Aceasta nu este singura invenție de acest gen, alte noi invenții folosesc tehnologii asemănătoare, care permit dispozitivelor să extragă particulele de apă din aer și să le transforme în apă potabilă. NJORD, un dispozitiv portabil numit după un zeu al mitologiei scandinave, arată ca un simplu container de plastic.
Potrivit celor de la Yanko Design, “Un termostat intern monitorizează temperatura aerului și ajustează un polimer intern pentru a crea condițiile necesare producerii condensării în interiorul sticlei. Pur și simplu pornim dispozitivul și în două ore vom avea un litru de apă (în condiții cu umiditate de 50%).”
Acest proiect e bazat pe o tehnologie mai veche, numită “sonda de aer”. Este un dispozitiv care colectează apa prin producerea particulelor din aerul umed. Cele mai simple dispozitive nu necesită o sursă de energie externă, și puține, sau chiar nicio componentă mobilă.
Autor: Alina Gheorghe