Cum vrem să arate viitorul?

roPoluarea cu dioxod de carbon are un efect mult mai nociv și mai prelung decât am fi crezut. Creșterile de temperatură pe care le determină se vor resimți de-a lungul a sute, dacă nu chiar mii de ani, întrucât acest gaz are o putere incredibilă de a persista în atmosferă. Acest lucru este valabil inclusiv dacă acum am înceta arderea combustibililor fosili și am demara ample campanii de împădurire.

Despre acest lucru sunt aceste hărți. Ele nu vizează o analiză pe termen scurt sau proiecții a ceea ce se va întâmpla în decursul acestui secol. Ele relevă adevăruri cu care se va cnfrunta omenirea după anul 2100 în funcție de calea pe care o vom urma în ceea ce privește emisiile de carbon.

Dacă am alege un model ca cel asumat la Conferința Schimbărilor Climatice – ONU – Cancun 2010 în care reducerile masive de carbon ar avea loc, temperatura ar crește cu maxim 2 grade Celsius. În aceste condiții nivelul mării ar crește cu 3 metri și ar afecta o populație de 130 de milioane de oameni. Dacă am continua în ritmul de creștere actual al emisiilor de carbon temperatura globală ar crește cu 4 grade Celsius iar acest lucru ar ridica nivelului mării cu 6.9 – 10.8 metri. În acest caz numărul oamenilor afectați ar fi de 470 – 760 milioane.

În ambele modele proiectate de Climate Central și Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, România este una dintre cele mai afectate țări din Europa. Arii foarte extinse din județele Constanța, Tulgea, Galați, Brăila sau Ialomița s-ar afla sub nivelul mării. Peste 500.000 de oameni (dacă s-ar păstra actualele cifre demografice) ar putea fi obligați să plece din calea apelor.

Pentru mai multe informații consultați hărțile arhivate aici.

Te-ar putea interesa și