Despre risipa alimentară – Conferința Eat Smart

foto
(sursa foto: Green Report)

Astăzi am participat la conferința despre risipa alimentară organizată de Green Report. Evenimentul a avut loc la Kaufland Basarab și a început la ora 9.00.

Printre invitați s-au numărat Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, Directorul General al Banco Alimentare ONLUS, Marco Lucchini și alții. De asemenea, Președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, Giovanni La Via, și Secretarul General al Federației Europene a Băncilor de Alimente – FEBA, Patrick Alix, au participat la conferință via Skype.

Prin această conferință s-a încercat descoperirea unor soluții pentru diminuarea risipei alimentare. Totodată, s-a discutat despre termenul de valabilitate a unui produs, despre banca de alimente, despre donarea alimentelor, etc.

În urma acestui eveniment, am realizat că este nevoie de un demers voluntar pe termen lung pentru diminuarea acestui fenomen și că cea mai mare parte din risipa alimentară se produce în gospodăria consumatorului.  „În România, termenul de valabilitate este sfânt” afirmă Simon Suitner, directorul general al Asociației SOMARO. Cei mai mulți oameni nu fac diferența dintre data durabilității minime (DDM) și termenul de expirare propriu-zis. În cazul DDM-ului, produsul rămâne sigur chiar și după data înscrisă pe ambalaj, dar își pierde din textură și aromă. În schimb, dacă un produs depășește termenul de expirare, nu mai este bun.

Din perspectiva consumatorului,  consider că această conferință îmi va schimba comportamentul, iar atunci când voi face cumpărături mă voi gândi mai bine dacă chiar am nevoie de toate produsele din coș și nu mă voi  feri de produsele aproape de termenul de expirare. Totodată, am învățat că produsele rămase în frigider nu trebuie aruncate, ci pot fi refolosite pentru crearea altor feluri de mâncare.  O altă opțiune prin care voi putea diminua risipa alimentară va fi să donez în Frigiderul Comunitar, un proiect inițiat de Primăria Capitalei.

Printre modalitățile de reducere a acestui fenomen se numără planificarea meniului pe ziua respectivă, sau poate chiar pe săptămână. Este important, de asemenea, să facem această planificare cu alimente de pe plan local. Donarea de alimente către nevoiași sau organizații caritabile este o altă modalitate eficientă de diminuare a risipei alimentare. În cel mai rău caz, dacă produsul respectiv chiar nu mai este consumabil, îl putem transforma în mancare pentru animale. Nu trebuie să cădem în capcana ofertelor promoționale de tipul 5+1, deoarece există riscul ca acel bonus să nu fie consumat, și în cele din urmă, aruncat la gunoi.

În concluzie, consider că în urma acestui eveniment am devenit mai responsabilă și mă voi gândi de două ori înainte să risipesc inutil un produs alimentar. Cred că eu nu am dreptul de a arunca alimentele și de a produce o asemenea risipă în timp ce 768.004.582 de persoane sunt subnutrite  în lume iar astăzi au murit 20.485 de oameni din cauza foamei.

autor: Cristina Chelmuș

Te-ar putea interesa și