Gunoiul – tumoarea malignă a societății românești

(sursa foto: cotidianul.ro)
(sursa foto: cotidianul.ro)

Nimănui nu-i plac gunoaiele. Atunci, ne vom întreba, cum de ele fac încă parte din viețile noastre? Răspunsul este relativ simplu; ne-am obișnuit cu ele, le-am integrat în peisajul zilnic și ni se par o imagine firească – totuși, lucrul acesta nu e nici pe departe firesc, ci este total ieșit din comun. Din nefericire, oamenii nu conștientizează amenințarea reală pe care o presupune existența gunoiului în jurul nostru.

Dacă am acorda ceva mai multă atenție și ne-am detașa puțin față de problemele personale, am vedea că, aproape la fiecare  pas, ne împiedicăm de gunoi, sub o formă sau alta.

 Mergând, pur și simplu, pe stradă, este ușor de observat cum, uneori, coșurile de gunoi nu sunt pline de deșeuri, cum ar trebui, ci sunt înconjurate de acestea. Cu alte cuvinte, ne-o facem cu mâna noastră, având impresia că un simplu gest nu contează, dar nu ne dăm seama că, așa cum o facem noi, o vor mai face și alții. Poate fi neatenție sau, pur și simplu, ignoranță; oricare ar fi cauza, ar fi bine ca aceste manifestări să dispară.

La fel se întâmplă și în parcuri, locurile în care, teoretic, ar trebui să ne relaxăm și să respirăm un aer ceva mai curat; cu toate astea, și aici există cazuri de gunoi aruncat la întâmplare, mai ales în cazul țigărilor, de exemplu. Nu se ține cont de faptul că parcurile sunt populate într-o mare parte de copii și aceștia intră direct în contact cu deșeurile care nu sunt aruncate în spațiile special amenajate.

O altă problemă ușor de sesizat sunt ghenele de gunoi de pe lângă blocuri; pe lângă faptul că este total inestetic muntele de gunoi aruncat lângă pubele (nu în interiorul lor), mirosul pe care îl degajă este o altă sursă reală de poluare.

Toate aceste lucruri sunt foarte deranjante, dar, obișnuți fiind cu ele, nu le mai acordăm atenție. Dacă ne-am imagina însă cum ar arăta viața noastră fără această problemă – care nu este ireparabilă – cu siguranță perspectiva noastră s-ar modifca și am încerca să contribuim la generarea schimbării.

autor: Andreea Stănescu

Te-ar putea interesa și

Gunoiul – tumoarea malignă a societății românești

Citește și