Inedit: acoperișuri din PET

(sursa foto: razoo.com)

Comunitatea Inginerilor fără frontiere, într-un parteneriat cu Institutul non-profit „Reuse Everything”, a demarat un program de susținere a comunităților sărace din Ecuador. Unul dintre obiectivele parteneriatului este reutilizarea sticlelor și deșeurilor din plastic pentru construirea acoperișurilor.

Acoperișurile caselor ecuadoriene din zonele rurale sunt construite, în general, din diverse amestecuri de ierburi, care atrag insectele, miros neplăcut și se prăbușesc sub presiunea apei, atunci cand plouă. Altele sunt făcute din tablă ondulată, care se încinge și transformă locuințele în adevărate cuptoare.

Mulțumită unui aparat care taie și sudează bucățile de plastic, energia folosită pentru reconstrucția acoperișurilor este minimă. Primul pas al procesului constă în îndepărtarea bazei și a părții de sus a sticlelor de plastic, îndreptarea părții cilindrice și împărțirea ei în bucăți. Bucățile de plastic sunt prinse între ele, în fâșii  care formează acoperișul. Conform estimărilor, până la 110 milioane de tone de plastic sunt reutilizate anual.

Antreprenorii locali sunt instruiți și le sunt oferite echipamentele necesare procesului de reutilizare pentru sustenabilitatea programului și a efectelor acestuia.

Autor: Mădălina Munteanu

Te-ar putea interesa și

Inedit: acoperișuri din PET

Citește și