Institutul Verde a protestat faţă de Legea 101 (de salubrizare a localităţilor)

Actiunea s-a dorit a fi un protest pentru un grup profesional care este direct afectat de Legea 101/2006 in forma votata de Camera Deputatilor, angajatii din industria reciclarii.

Actuala forma a legii poate fi consultata aici (impreuna cu parsursul sau prin forurile decizionale) si reprezinta un atentat la una din pietele cele mai dinamice din industria romana, cea a deseurilor si reciclarii. In conditiile intrarii in vigoare a acestei legi se va crea cadrul legal si functional pentru ca unii dintre actorii de pe piata colectarii si reciclarii sa se bucure de exclusivitate. Pe acest segment vor supravietui doar companiile din care fac parte figuri politice sau apropiati ai lor, prin contractele semnate cu autoritatile locale sau prin prezenta acestor personaje in lista actionarilor. Este vorba de o piata de aproape un miliard de euro.

Insusi parcursul legii ridica vadite semne de intrebare. Comisia de Industrii, unul din forurile institutionale care a dat avizul favorabil pentru proiectul de lege, este condusa de Eduard Martin (vicepresedinte), actionar al unei astfel de firme de salubrizare care are incheiate contracte cu mai multe municipalitati din tara noastra. Conflictul de interese in care se afla parlamentarul nu poate fi trecut cu vederea!!!

De asemenea, forma finala a legii nu a fost supusa dezbaterii publice si nici nu a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurentei.

Si pentru ca totul sa fie invaluit in ambiguitate, textul legii omite cu buna stiinta sa faca referire la proprietarul initial al deseurilor. Astfel se da posibilitatea colectorului sa puna mana pe un bun (deseul) in termeni de gratuitate si sa beneficieze financiar de o materie prima cu un potential urias.

Demersul poate fi considerat unul profesional, al reciclatorilor, 30 de companii de colectare&valorificare, 4000 de firme autorizate – puncte de colectare – si 10 reciclatori (combinat de hartie si carton, reciclatori de plastic, productie de sticla s.a. Totusi, nu poate fi contestata implicatiile dezastruoase asupra pietei muncii. Ea va avea serios de suferit intrucat industria reciclarii va inregistra un serios recul si singurii beneficiari vor fi firmele colectoare care vor depozita deseurile in gropile de gunoi fara a se interesa de finalitatea circuitului.

In cadrul protestului s-au semnat cinci scrisori deschise care au fost trimise instutiilor cu putere de decizie si expertiza in aceasta speta: Presedintiei Camerei Deputatilor, Consiliului Concurentei, Presedintiei Romaniei si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerului Economiei.

Consideram imperativa luarea unei pozitii ferme de catre  societatea civila fata de aceasta chestiune si invitam cat mai multe organizatii sa ne sprijine in demersul nostru de a reintoarce la vot aceasta lege in Camera Deputatilor si de invalidare ei. Institutul Verde se obliga sa isi asume aceasta tema pana la solutionarea cu succes a problemei.

Te-ar putea interesa și