Organizaţia nostră a realizat la sfârşitul anului 2013 o serie de patru materiale despre activităţi cu caracter verde din România ce pot fi luate exemplu de ceilalţi parteneri de la nivel continental.
Astfel, ca urmare a unei colaborări între Institutul Verde şi Green European Foundation au rezultat trei articole ce pot fi consultate pe site-ul Green New Deal la secţiunea Ghidului de Bune Practici (Best Practice).
Primul dintre ele a înglobat două dintre materialele realizate sub umbrela aceleiaşi teme – conservarea biodiversităţii: proiectul de transformare al Bălţii Văcăreşti în rezervaţie naturală (Bucureşti) şi programul de reincludere in habitatul natural din captivitate al zimbrilor din Rezervaţia Naturală Vânători (Munţii Neamţ – Valea Cracăului).
Cel de-al doilea articol se referă la cazul cuplului de lângă Turda care şi-a construit o casă din baloţi de paie, care beneficiază de o independenţă energetică de până la 90% şi care se pliază perfect pe actualul context financiar – costând doar 15.000 Euro.
Ultimul text care şi-a făcut loc pe paginile site-ului Green New Deal abordează o iniţiativă implemantată cu succes în municipiul Cluj-Napoca: „Un copil – Un copac”. Proiectul nu reprezintă o soluţie imediată la fenomenul galopant de defrişare a pădurilor din ţara noastră ci se doreşte, mai degrabă, o campanie de conştientizare cu privire la acest aspect – atât în rândul părinţilor cât şi în rândul copiilor.
Green New Deal (Noul Acord Verde) reprezinţă răspunsul Verzilor la actuala criză economică, socială şi a problemelor de mediu. Acesta îşi propune să reprezinte platforma de dezvoltare a prosperităţii şi bunăstării comune la nivel planetar şi pentru toate categoriile de vârstă bazându-se pe reducerea inegalităţilor din interiorul societăţilor şi dintre ele. Toate acestea având la bază reconcilierea modului de viaţă – modul în care trăim, producem şi consumăm – cu limitele fizice ale planetei noastre.