Institutul Verde contribuie la modificarea Legii 101/2006 a salubrizării, pentru menţinerea unei pieţe echilibrate

Institutul Verde salută decizia Preşedintelui Traian Băsescu de a trimite Parlamentului spre reexaminare legea privind serviciul de salubrizare a localităţilor 101/2006, ajunsă la promulgare luna trecută. În prezent, legea se află din nou în dezbaterea Senatului, pentru modificare. Motivul cererii de reexaminare a legii a vizat faptul că, în forma actuală, atribuirea contractelor între municipalităţi şi firmele de salubrizare ar fi încălcat legislaţia privind achiziţiile publice, descurajând libera concurenţă şi transparenţa în delegarea contractelor.

„Ne bucurăm că legea nu a fost promulgată în forma actuală şi suntem convinşi că acum vor fi luate toate măsurile pentru ca ea să capete o formă care să fie în interesul public. Deşeurile sunt o resursă valoroasă şi printr-o gestionare corectă, pot sta la baza unei industrii puternice, care să genereze creştere economică şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşe. Dar pentru acest lucru, avem nevoie de o piaţă echilibrată şi de sprijinul tuturor actorilor din acest sistem, fie că vorbim de firmele de salubritate, colectori privaţi sau reciclatori”, a declarat Silviu Dumitru, Secretar al  Institutului Verde.

De asemenea, decizia de reexaminare a Legii a venit şi pe fondul protestului de la începutul lunii februarie, când reprezentanţi ai Institutului Verde companii de colectare, firme autorizate de colectare şi reciclatori privaţi au ieşit în stradă pentru a arăta efectele negative ale Legii 101/2006 asupra industriei de colectare şi reciclare din România. Protestatarii au scos în evidenţă faptul că, dacă ar fi fost promulgată, legea ar fi favorizat crearea unor monopoluri locale asupra drepturilor de gestionare a deşeurilor şi la desfiinţarea multor firme şi companii care funcţionează astăzi pe piaţa de colectare şi reciclare.

În cererea de reexaminare a legii, Preşedintele Traian Băsescu motivează decizia, arătând că  „prin aceste reglementări, procedura de atribuire a contractului de delegare a gestiunii pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare este scoasă din sfera de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii aprobată prin Legea nr. 337/2006, fapt care ar putea să genereze lipsă de transparenţă în atribuirea contractelor”.

Textul integral al cererii de reexaminare, poate fi consultat aici: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=14858&_PRID=lazi

Te-ar putea interesa și

Institutul Verde contribuie la modificarea Legii 101/2006 a salubrizării, pentru menţinerea unei pieţe echilibrate

Citește și