Nu combustibilii fosili poluează, noi o facem

Pe 21 septembrie mai mult de cincisprezece mii de oameni s-au adunat în New York la cel mana-cu-banimai mare protest pentru schimbările climatice. A doua zi, un număr de investitori importanți, inclusiv familia Rockefeller, au promis că-și vor retrage investițiile în valoare de 50 de milioane de dolari din companiile de cărbune, petrol și gaz. Mișcarea a fost văzută ca demonstrând angajamentul de a reduce dependența de combustibili fosili, de a restrânge emisia gazelor de seră și de a combate schimbările climatice făcute de om. Argumentul sună cam așa: companiile de cărbune, petrol și gaz produc combustibili fosili, combustibilii fosili produc gaze de seră, iar gazele de seră produc schimbări climatice. Prin urmare, companiile de cărbune, petrol și gaz sunt responsabile pentru schimbările climatice. Dar după o cercetare amănunțită, acest argument nu mai e valabil.

Este inexact, sau cel puțin incomplet, să spui că gazele de seră sunt produse de combustibilii fosili. Stând în pământ, cărbunele, petrolul și gazul nu fac așa ceva. Nici nu poluează (mult) când sunt așezați laolaltă, depozitați în butoaie sau transportați într-o conductă. Mai degrabă folosirea combustibililor fosili este cea care produce gazele de seră.

Pentru a fi siguri, este nevoie de energie pentru a produce energie, iar companiile de cărbune, petrol și gaz poluează prin specificul activității lor. Dar aceste companii n-ar avea o afacere viabilă daca s-ar droga cu propriile rezerve, să spunem. Mai curând alte industrii sunt cele mai mari consumatoare de combustibili fosili, și, prin urmare, cei mai mari contribuabili direcți la schimbările climatice.

Nici ierarhizarea industriilor în funcție de cantitatea combustibililor fosili consumată nu conduce către găsirea responsabililor pentru schimbările climatice. Anumite industrii care poluează mult sunt necesare pentru a susține funcționarea celor care poluează puțin. N-ar exista Internet fără servere, și n-ar exista servere fără metalele din care sunt confecționate sau energia fără de care nu funcționează. La un nivel fundamental, toate industriile care poluează astăzi există pentru a întâmpina cererile umane de consum.

Cea mai populară soluție pentru combaterea schimbărilor climatice nu este reducerea consumului, ci reducerea dependenței de combustibilii folisi, prin substituirea lor cu surse de energie „curate”. Acest lucru este atractiv deoarece presupune schimbări minore de comportament din partea societății sau a consumatorilor. Și în timp ce putem și ar trebui să continuăm să lucrăm în direcția substituirii viabile a combustibililor fosili, gândul că astfel de alternative vor satisface nevoile energetice este, pe termen scurt, din nefericire, o fantezie. Ceea ce înseamnă că, probabil, singura cale sigură de a reduce dependența față de combustibilii fosili este să consumăm mai puțin. Pur și simplu.

În măsura în care consumul pornește din nevoi fundamentale, precum cea de hrană sau adăpost, „suprapopularea” este văzută, și pe bună dreptate, principala cauză a schimbărilor climatice. Dar această presupunere nu se potrivește cu dovezile. Așa cum „UN Population Fund” afirmă, „cele mai bogate țări, care însumează mai puțin de 20% din populația planetei și au cea mai lentă creștere a populației, sunt responsabile pentru 86% din consumul resurselor naturale”. Dacă vorbim însă despre emanațiile de carbon, creșterea populației a avut un impact mult mai mic, în loc să crească consumul pe cap de locuitor. De exemplu, de la începutul mileniului, emanațiile de carbon ale Chinei au crescut de 80 de ori mai repede decât populația. În plus, cercetările arată că nu există o corelație directă între indicii de calitate a vieții și emanațiile pe cap de locuitor. Acest lucru sugerează că, în mare parte, consumul generator de poluare nu are nimic de-a face cu satisfacerea nevoilor de bază sau, dacă e chiar important, cu sporirea prosperității oamenilor.

Dacă acceptăm aceste dovezi, lista industriilor vinovate pentru schimbările climatice crește considerabil. Ar trebui să acuzăm companiile răspunzatoare pentru promovarea unor reclame care încurajează oamenii să consume mult peste nevoile lor. Pe cele care acordă împrumuturi și le oferă oamenilor posibilitatea de a consuma dincolo de posibilitățile lor financiare, precum și pe cele care schimbă înfățișarea produselor cu scopul de a le relansa pe cele deja perimate. Și, peste toate acestea, ar trebui să blamăm cultura răspunzătoare de consumul exagerat, fără de care întreaga economie bazată pe combustibili fosili nu ar exista.

Ideea generală este că nu ar trebui să absolvim companiile de cărbune, petrol și gaz de rolul pe care îl joacă în generarea schimbărilor climatice. Dar dacă generatorul principal al schimbărilor climatice este consumul uman, și este cu siguranță, responsabilitatea nu poate fi atribuită unui singur sector. În schimb, când vine vorba de desistarea privată sau reglemetările publice, trebuie să abordăm o perspectivă holistică, una care cuprinde atât producerea combustibililor fosili, cât și consumul lor.

traducere realizată de Alina Gheorghe şi Mădălina Munteanu – Huffington Post

Te-ar putea interesa și