„Pădure, pădure…” – scurtă înțelegere a despăduririlor de subzistență din Valea Măcelarului

zT2n5JqOTLvce5CGqXIdTvo2sDFLQy2x_ZBOsj-RR9QMiercuri a avut loc lansarea investigației „Despăduririle de subzistență din Valea Măcelarului”, județul Argeș (zona Câmpulung) a lui Tiberiu-Mihail Cimpoeru (Casa Jurnalistului). Evenimentul a avut loc la Seneca Anticafe și la fața locului au fost prezente aproximativ 25 de persoane (studenți, reprezentați ai unor asociații civice și ecologice, jurnaliști, oameni de afaceri sau din lumea academică).

Autorul a prezentat o parte din experiențele personale prin care a trecut cât a fost pe teren pentru a culege datele și a exemplificat printr-un material video modul în care a reușit să smulgă informațiile de la cei care sunt implicați în furtul de lemn din pădure. Investigația sa nu încearcă doar să arate cu degetul către un vinovat anume pentru modul în care o comunitate întreagă a ales să trăiască și să încalce legea. Tiberiu-Mihail Cimpoeru conduce cititorul spre a înțelege mecanismul prin care fenomenul despăduririlor/furtului de lemn funcționează în comunitățile sărace, cum persistă această activitate în decursul generațiilor și încearcă să indice câteva puncte unde s-ar putea sparge acest cerc vicios: educație-sărăcie-furt-despădurire.

Textul său nu atinge decât tangențial subiectul furturilor masive de lemn și a despăduririi pe suprafețe largi. Este vorba mai degrabă de un studiu de caz asupra relației dintre o întreagă comunitate de romi și pădurea lângă care trăiește și care le asigură traiul zilnic.

După prezentarea propriu-zisă, participanții la lansare au putut intra în dialog deschis cu autorul pentru a afla detalii suplimentare ale investigației în cadrul unei sesiuni Q&A. La finalul acțiunii fiecare dintre cei prezenți au primit o mapă ce cuprindea textul investigației. În mediul online, investigația va putea fi citită în curând pe site-ul Casa Jurnalistului.

Evenimentul şi investigaţia de fac parte din proiectul organizaţiei Green European Foundation – “Establishing a Transboundary Watchdog Mechanism for Environmental Problems for Green Political Parties and NGOs on the Balkans” – România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Parlamentului European. Partener local: Institutul Verde.

 

 

Te-ar putea interesa și

„Pădure, pădure…” – scurtă înțelegere a despăduririlor de subzistență din Valea Măcelarului

Citește și