Raport ONU: Încălzirea globală are loc chiar acum și e ireversibilă!

ccProiectul următorului raport al IPCC (Comisia interguvernamentală pentru schimbările climatice al Organizaţiei Naţiunilor Unite) prezintă o viziune rigidă a viitorului, pe măsură ce schimbările climatice se dezlănțuie

Încălzirea globală e aici și e cauzată de activitatea umană – și e din ce in ce mai probabil ca tendința de încălzire să poată fi ireversibilă, așa cum arată un nou raport științific internațional.

Comisia Interguvernamentală pentru schimbările climatice a Națiunilor Unite a trimis luni planul final al sintezei raportului, care combină trei documente redactate de grupul câștigător al Premiului Nobel. Există o mică diferentă între raport și cealaltă variantă mai detaliată, limbajul este mai rigid iar raportul încearcă să conecteze discipline științifice diferite. Acestea studiază problemele ce cauzează arderea combustibililor fosili precum cărbune, petrol și gaz.

Planul de 127 de pagini obținut de Associated Press atrage atenția asupra cauzelor încălzirii globale și cum va afecta aceasta oamenii și mediul. De asemenea descrie ce măsuri pot fi luate în acest sens.

“Emanația continuă a gazelor de seră favorizează încălzirea și schimbările de lungă durată ale tuturor componentelor sistemului climatic, crescând probabilitatea unui impact sever, extins și ireversibil asupra oamenilor și ecosistemelor”, prevede raportul. Raportul final va apărea după ce guvernele și oamenii de știință parcurg proiectul rând cu rând, în conferința de la Copenhaga din Octombrie.

În funcție de circumstanțe și valori, „efectele observate acum pot fi deja considerate pericole”,  se afirmă în raport. Se menționeză vreme extremă și creșteri ale nivelului mării, valuri de căldură, inundații și secetă. Ca și alt raport anterior, și acesta ridică problema schimbărilor climatice care vor înrăutăți conflictele violente și problemele refugiaților, împiedicând și cultivarea hranei. Deteriorarea vieții marine se va produce și prin acidificarea oceanelor, ce provine din adăugarea de carbon ce este apoi absorbit de ocean.

Raportul susține că fără schimbări în cazul gazelor de seră „este posibil ca riscurile schimbărilor climatice să fie ridicate sau chiar foarte ridicate până la sfârșitul secolului 21”.

În 2009, țări din întreaga lume și-au propus ca obiectiv scăderea nivelului încălzirii globale cu încă două grade Fahrenheit peste cel stabilit deja . Dar raportul dovedește că este mult mai probabil ca lumea să țintească dincolo de acest punct. Este posibil ca limitarea încălzirii globale să fie atât de însemnată, dar necesită o scădere dramatică și imediată a gradului de poluare cu dioxid de carbon.

Raportul spune că, dacă lumea continuă să răspândească gaze cu efect de seră în ritm accelerat, este posibil ca până la jumătatea acestui secol, temperaturile să crească cu alte 3.6 grade Fahrenheit (2 grade Celsius), în comparație cu temperaturile dintre 1986 și 2005. Și până la finele secolului, acest lucru va genera temperaturi cu 6.7 grade mai mari (3.7 grade Celsius).

„Raportul ne demonstrează încă o dată ceea ce știm cu siguranță: schimbarea climatică e reală, este determinată de noi și ne cauzează deja pagube însemnate, atât nouă, cât și mediului înconjurător”, afirmă Michael Mann, climatolog la Pennsylvania State University, într-un email. „Trebuie să reținem din acest raport că acțiunile imediate sunt absolut necesare”.

John Christy, de la Universitatea din Alabama, Huntsville, se află printre puținii oameni de știință care sunt sceptici cu privire la principala convingere a științei: aceea că încălzirea globală este o problemă majoră. El este de părere că oamenii se vor descurca: „Oamenii sunt inteligenți. Ne vom adapta la orice s-ar întampla”.

În timp ce previziunile arată că planeta se va încălzi și că vor fi schimbări climatice, persistă un nivel de incertitudine în legătură cu amploarea acestora. De aceea, problema este strict legată de gradul de risc pe care suntem dispuși să îl acceptăm, spune climatologul Kerry Emanuel.

Dacă riscul este minim și luat în considerare din timp, nu este prea rău, adaugă el. Când privești însă din cealaltă parte, consecințele pot fi „de-a dreptul înfricoșătoare”.

Cuvântul „risc” a fost utilizat de 351 de ori de-a lungul celor 127 de pagini ale raportului.

traducere din Huffington Post de Alina Gheorghe şi Mădălina Munteanu

Te-ar putea interesa și

Raport ONU: Încălzirea globală are loc chiar acum și e ireversibilă!

Citește și