Sectorul energiei regenerabile din România începe să cunoască efectele amânării acordării certificatelor verzi

parc_eolian_dobrogeaDupă ce în cursul anului 2013 s-a decis modificarea schemei de acordare a stimulentelor acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, Guvernul a eșuat în a controla prețul certificatelor verzi, oprind avântul unei industrii înfloritoare care a atras în timpul recesiunii investiții directe de aproximativ 4 miliarde de Euro.

Conform proiectului de lege, energia eoliană va rămâne cu un singur certificat verde și va recupera diferența de încă unul începând cu ianuarie 2018. Până în luna martie a anului 2017, microhidrocentralele trebuie să se descurce cu două certficate din trei, în timp ce instalațiile solare vor primi doar două certificate din patru. Producătorii de energie din surse regenerabilă obțin certificate verzi pentru fiecare mega-watt (Mw) îl introduc în rețea, reprezentând aproape două treimi din câștigul lor.

În cursul anului trecut, în încercarea de a preveni relocarea instalațiilor de producție și pierderea locurilor de muncă, Guvernul  a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de 750 de milioane de Euro – prin care se va oferi scutire parțială pentru achiziționarea de certificate verzi de către marii consumatori industriali. Măsura, pentru care au militat îndelung asociațiile marilor consumatori de energie, va oferi trei rate de scutire de 40%, 60% și 85%, în funcție de intensitatea consumului de energie electrică.

Aproximativ 300 de companii sunt așteptate să profite de această măsură, care se bazează pe proiectul de orientări privind ajutorul de stat pentru protecția mediului și a energiei pentru perioada 2014-2020 promovat de Comisia Europeană. Schema de ajutor de stat va fi gestionată de către Ministerul Economiei. Conform experților din domeniul energetic scutirea va avea un efect negativ asupra producătorilor de energie din surse regenerabile care vor avea dificultăți serioase în vânzarea certificatelor verzi și păstrarea proiectelor lor profitabile.

traducere de Ciprian Ciocan din Business Review

Te-ar putea interesa și

Sectorul energiei regenerabile din România începe să cunoască efectele amânării acordării certificatelor verzi

Citește și