România se află într-un continuu și rapid proces de transformare economică și, pe măsură ce se scutură de trecutul său, se angajează într-o relație de inter-dependență cu țările mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Coeziunea poate, însă, avea și efecte nedorite, ca urmare a expunerii unor sectoare ale economiei și societății la piețele europene și internaționale. Este deja cazul pentru sectorul siderurgic care se confruntă nu doar cu o capacitate excedentară considerabilă, ci și cu o piață de desfacere din ce în ce mai mică, pe măsură ce oțelul este înlocuit cu alte materiale, mai ales în industria automobilelor. De asemenea, restructurarea în curs a sectorului de minerit va continua să determine schimbări în interiorul comunităților locale și regionale, mai ales în contextul unui regim de subvenții tot mai orientat spre înlăturarea minelor de cărbune necompetitive până în 2018. Acest context economic extrem de complicat are nevoie de o abordare cuprinzătoare, care ar putea fi facilitată dor în cadrul conceptului de Tranziție Justă.
Măsurile politice luate într-o mentalite a Tranziției Juste înseamnă, de fapt, pregătirea în avans pentru toate schimbările inevitabile cauzate de restructurarea economică, de tendințele piețelor internaționale sau de eforturile pentru dezvoltarea unor sisteme durabile de energie și mediu.
Conceptul de Tranziție Jusă a fost inițiat de sindicate pentru a răspunde coerent provocărilor de ordin structural prin cinci elemente-cheie: joburi decente, consultare (muncitorii și angajații trebuie să fie incluși în procesul decizional atât la nivel de companie, cât și la nivel national), competențe (aptitudinile muncitorilor trebuie adaptate la cererile pieței de muncă dintr-o economie nepoluantă), drepturi pentru muncitori (posibilitatea de organizare și apărare colectivă a intereselor comune) și protecție socială (dialogul social este esențial în crearea unei plase de siguranță pentru muncitorii posibil afectați de tranziția către o economie verde).
Implementarea Tranziției Juste într-o țară cu un profil atât de puternic industrial ca al României este crucială. România are nevoie de o viziune durabilă pentru dezvoltarea industrială și creșterea economică. România are nevoie de un plan pe termen-lung care să ia in considerare toate variabilele locale, regionale, naționale și chiar europene, iar cadrul Tranziției Juste este ideal pentru punerea lui în aplicare.