Un nou instrument pentru trecerea la economia circulară

cemAdministrațiile municipale, companiile și alte organizații trebuie să se adapteze unei economii circulare pentru a produce mai mult cu mai puține costuri și pentru a reduce risipa. În prezent, la dispoziția lor se află un nou instrument care să le ajute să facă acest lucru.

Portofoliul fiecărei companii, referitor la gestionarea resurselor sustenabile, demonstrează că economia circulară – în cadrul căreia materialele sunt folosite în mod productiv, după ce utilizarea lor în scopurile inițiale s-a consumat – are potențialul de a genera câștiguri de trilioane de dolari.

Cercetările realizate de agenția britanică de mediu (Defra) au arătat că peste 80% din cele 23 de miliarde de lire sterline, care reprezintă „câștiguri rapide” generate de economia de resurse sunt disponibile pentru afacerile englezilor. Acestea rezultă din utilizarea eficientă a materiilor prime și din acțiuni de reducere a risipei care generează câștiguri în mai puțin de un an.

Institutul Britanic pentru Managementul Mediului și Evaluare (IEMA) a lansat, la Expoziția Internațională  despre Energie și Mediu din Londra, două ghiduri și un instrument:

–          Ghidul Detaliat al Practicantului – „De la risipă la resurse” – oferă îndrumare și informații celor care activează în domeniul mediului și sustenabilității, pentru ca aceștia să-și transforme risipa în resurse sustenabile pentru veniturile anuale ale companiei

–          Un rezumat însoțitor, intitulat „Managementul resurselor sustenabile”, care stabilește câștigurile organizaționale pentru cei nespecializați și pentru cei care iau deciziile.

–          În același timp, IEMA a dezvoltat un  „Planificator strategic al resurselor” (RAMP) care le permite tuturor organizațiilor, mari și mici, să estimeze ce trebuie să facă pentru a avea un management eficace al resurselor.

Întregul pachet oferă un număr de studii de caz și sfaturi practice referitoare la modalități de a transforma risipa în oportunități pentru managementul resurselor. Astfel, este asigurat randamentul,  sunt stimulate tăierile de costuri și se generează venituri sporite în cazul afacerilor.

69% dintre membrii IEMA care au fost examinați au afirmat că organizația lor a identificat deja materialele esențiale în lanțul lor de aprovizionare,  vulnerabile la creșterile bruște de prețuri sau la constrângerile produselor aprovizionate. Organizațiile care trec de la un management al deșeurilor la o abordare « cradle-to-cradle » ( verigă-cu-verigă) a managementului resurselor se pot pregăti mai bine pentru aceste schimbări critice și pot reduce costurile resurselor achiziționate și cheltuielile privind managamentul deșeurilor.

Potrivit WRAP, Programul de Acțiune al Resurselor și Deșeurilor, costul mediu al materialelor risipite este de 10 ori mai mare decât costul reciclării deșeurilor.

Acest raport oferă o privire de ansamblu asupra elementelor esențiale ale managementului resurselor, răspunsul fiind deja dat de organizații și de tipurile de acțiuni acestora, care pot conduce către progresul aceastei schimbări.

Raportul vizează profesioniștii din domeniul mediului și sustenabilității, ale căror roluri le-au permis să intervină asupra acțiunilor organizațiilor, pentru a obține un progres real și rapid.

Capitolele 3, 4 și 5 prezintă eficacitatea resurselor, securitate și prelucrare ciclică. Fiecare capitol cuprinde o introducere în subiect, dovezi ale trendurilor existente în afaceri și sfaturi practice în ceea ce privește acțiunile organizațiilor care debutează, progresează sau preiau conducerea în acest domeniu. Capitolele 6 și 7 oferă informații despre elemente mai vaste din domeniul afacerilor, care trebuie aduse în centrul acțiunii pentru a fi încorporate în procesul de schimbare la nivelul managementului resurselor unei organizații. Capitolul 8 provoacă organizațiile să acționeze, prin intermediul introducerii proiectului IEMA, Resource Action Maturity Planner (RAMP).

De asemenea, rezumă mesajele importante ale raporturilor și evidențiază sprijinul disponibil pe site-ul Institutului, la secțiunea dedicată managementului deșeurilor.

 traducere din Sustainable Cities Collective realizată de Mădălina Munteanu şi Alina Gheorghe

Te-ar putea interesa și