Am fost să vedem aseară filmul Vitosha la Cinema Elvira Popescu în cadrul Festivalului One World Romania. Pelicula invită la dialog – arhitecţi, jurişti şi oameni ai muntelui care și-au propus să scoată în evidenţă o zonă despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Muntele care oferă numele filmului a fost început să fie vizitat și populat în urma unei excursii a celor de la Uniunea Tinerilor Turiști. Ei au hotărât să contruiască câte o cabană în semn de respect și obligație către cei care vor urma să urce muntele după ei.
Aceasta zonă este numită și ”leagănul turismului bulgar”. Cu toate acestea argumentele iubitorilor de munte par invalide în faţa dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia urmează să sufoce muntele cu instalaţiile de telescaun. Autorităţile sunt indiferente în timp ce în joc este soarta unei zone sălbatice. „Nu trebuie să fim obiecte pe raftul democraţiei” mărturiseşte unul dintre juriştii implicaţi în proiect.
Numită și ”Arca de animale a lui Noe” această arie este recunoscută pentru multitudinea de animale care trăiesc în acest spațiu sălbatic. Chiar dacă mulți nu cred și nu afirma existența lor, multe dintre speciile rare își găsesc adăpostul aici. De la urși, lupi, căprioare și porci mistreți până la numeroase specii de păsări și insecte au fost surprinse de către camerele de filmat în mijlocul pădurilor.
În ciuda dorinței de montare a telescaunului și de distrugere a acestei zone din partea dezvoltatorilor imobiliari oamenii nu au rămas pasivi, așa că au hotărât să protesteze in stradă. Sute de oameni adunați cu același scop au strigat împreună ” Vitosha, Vitosha” , ”fără violență”, ”mâine, din nou” pentru a-și apăra muntele. ” Bate vântul puternic. Telescaunul nu funcționează jumătate din timp” declară una dintre jurnaliste. O brigadă de organizare, formată din 45 de oameni luptă împotriva schimbării Legii Pădurilor și strigă cu toată puterea ” Natură, nu beton ” pentru a proteja muntele.
Vitosha este un documentar cu final pesimist, un documentar care face referire la problemele legate de spațiile verzi, la indiferența dovedită de societate față de subiectele legate de problemele de mediu și la atitudinea inertă față de schimbările antropice din jurul nostru.
autor: Lucia Velt